| Tytuł: | torbiel na nerce |
| Autor: | marta 25.2.2011, 12:23 |
| Ja także mam torbiele na nerce, i to na dodatek nie jeden ale jest ich bardzo dużo na obydwóch nerkach. Wykryto to u mnie 8 lat temu i od tego czasu nie wzielam do ust żadnego lekarstwa, jedynie co mozna zrobic (tak mi powiedzieli lekarze) to coroczne badanie USG, na podstawie ktorego mozna stwierdzic czy one robią się większe. Jeżeli chodzi o diete to jedni lekarze nic na ten temat nie mówią, a inni wskazują na diete małosolną. Najważniejsze jest aby nie doprowadzić do zakażenia nerek (przemoczenie nóg itp). W moim przypadku jest to choroba dziedziczna i na pocieszenie dodam, że mój dziadek zmarł w wieku 83 lat (nie leczył się na to nigdy). Ale bardzo chętnie wysłucham opini innych. | |
| Autor: | patryk 28.2.2011, 09:14 |
| Ja również mam sporo torbieli na nerkach i jeszcze pojawiły się dwa na wątrobie. Bardzo znany profesor stwierdził, że jeżeli są one na podłożu dziedzicznym, tzn. występuje u któregoś z rodziców, to nie ma problemu, wtedy nie leczy się ich do momentu, gdy uszkadzają czynność nerek - co może w ogóle nie nastąpić. Jeżeli jednak nie wiadomo skąd sie wzięły, wykonuje się inne badania, np. tomografię komputerową - tak mi powiedział profesor. Wtedy ewentualnie następuje leczenie. Ponoć się je nakłuwa i ściąga płyn, który wypełnia torbiele, niestety lubią się odnawiać. Dlatego mnie najpierw polecono wysłać na USG rodziców. w moim przypadku leczenia nie ma żadnego, jedynie kontrola USG, badanie moczu, sprawdzanie czy kreatynina jest w normie - świadczy to prawidłowym funkcjonowaniu nerek. Czasami zdarza się, że pobolewają mnie nerki biorę wtedy leki przeciwbólowe najlepiej działa pyralgina mogę śmiało wam ją polecić | |
| Autor: | brygida 28.2.2011, 13:38 |
| witam wszystkich jestem już po operacji na nerke, mialam torbiel, w ktorej mogłaby się zmieścić pomarancza. obecnie niby jest dobrze bo nie mam problemow,chodzi mi o jej nawrot:) to mnie cieszy ale tez chodze co pol roku na USG. ale teraz mam inny problem w chorej nerce, wykryto u mnie zwapnienie lub kamienie sami nie wiedza dokladnie lekarze:( musze sie zglosic na kontrast by wyjasnic co to wlasciwie jest... ciagle jestem dobrej mysli i mam nadzieje ze to nic powaznego teraz mialam taka nie mila sytuacje ze przez caly jeden dzien nic a nic sie nie moglam sie zalatwic, a nerka jak bolala tak boli | |
| Autor: | marek 1.3.2011, 08:13 |
| Ja mam 2 torbiele na lewej nerce. Próbowałam już chyba wszystkich metod aby wyleczyć się. Słyszałam, że jest sok z brzozy i ponoć on działa jeżeli by ktoś miał przepis jak go zrobić to proszę piszcie | |
| Autor: | basia 1.3.2011, 11:17 |
| Witam wszystkich serdecznie. Tydzień temu została wykryta u mnie 4,5cm torbiel korowa na prawej nerce i poszerzone układy zbiorcze nerek - wizytę u urologa mam 9marca. Byłam wczoraj u ginekologa i zrobił mi usg jajników i także na lewym jajniku mam torbiel 4cm. Czy może to być powiązane jakoś pomiędzy tymi torbielami?? Od kilku miesięcy mam bóle w okolicy lędzwiowej kręgosłupa i podczas miesiączki zawsze bolał mnie właśnie ten lewy jajnik. Czy to może być rak ??? | |
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych. Podczas stwierdzenia występowania polipa nieodzowna jest kontrola endoskopowa bądź leczenie endoskopowe przy użyciu do tego celu przystosowanego specjalnego instrumentu czy leczenie chirurgiczne.
Nowotwory
Nowotwory to schorzenia organizmu, charakteryzujące się niekontrolowanym podziałem komórek w sposób szkodliwy dla organizmu. Proces powstawania nowotworu, zwanego również guzem lub rakiem, wiąże się ze zmianami w obrębie genów, powstają wówczas twory komórkowe, które nie reagują na bodźce – sygnały z organizmu.