| Tytuł: | torbiel w głowie! |
| Autor: | aniah 9.11.2010, 17:00 |
| witam was moja córka ma torbiel w głowie co to jest, skąd się wzięło i jak to się leczy? prosze mi napisać cokolwiek z gory bardzo dziękuje! | |
| Autor: | saraaa 11.6.2011, 18:33 |
| witam, mamy podobny problem u mojej 4 letniej córki wykryto torbiel przegrody przezroczystej i jamy Vergi o szer. 1,8 cm, również mam pytanie skąd się to wzięło i jak się leczy? | |
| Autor: | Anna 8.9.2011, 12:43 |
| Witam! Drogie Panie jak się dowiedziałam te torbiele robią się samoistnie i zazwyczaj zaraz po urodzeniu tylko dopiero po jakimś czasie się dowiadujemy ja mam torbiel wielkości 4 na 2 cm i dowiedziałam się o nim jakieś 6 lat temu, neurochirurg stwierdził że to nic groźnego co jakiś czas obserwować niektórzy żyją z tym całe życie nie wiedząc, że coś takiego mają. Więc głowa do góry grunt to się nie przejmować. Jedna wada taka że nie mogę rodzić naturalnie jutro czeka mnie poród przez cesarskie cięcie i mam nadzieję że moje maleństwo nie odziedziczyło tego po mnie Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry to nic starsznego | |
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych. Podczas stwierdzenia występowania polipa nieodzowna jest kontrola endoskopowa bądź leczenie endoskopowe przy użyciu do tego celu przystosowanego specjalnego instrumentu czy leczenie chirurgiczne.
Nowotwory
Nowotwory to schorzenia organizmu, charakteryzujące się niekontrolowanym podziałem komórek w sposób szkodliwy dla organizmu. Proces powstawania nowotworu, zwanego również guzem lub rakiem, wiąże się ze zmianami w obrębie genów, powstają wówczas twory komórkowe, które nie reagują na bodźce – sygnały z organizmu.