| Tytuł: | Torbiel na jajniku - piszcie! |
| Autor: | honorata 20.5.2010, 12:59 |
| Moja siostra została właśnie zdiagnozowana. Torbiel jest wielkości około 4-5 cm (możliwe to???). Jest obecnie na obczyźnie i wybiera się do Polski na leczenie. Chciałam zapytać o jakiegoś specjalistę w Lublinie w tym temacie. Bardzo się martwię i chciałabym żeby zajął się tym prawdziwy fachowiec. Czy któraś z was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Możecie kogoś polecić? Moja siostra jest młodziutka. Ma 25 lat i jeszcze nie ma dzieci. Czy możliwe jest wyleczenie tego bez operacji? Pomóżcie proszę. | |
| Autor: | honorata 20.5.2010, 13:49 |
| Kobitki to może chociaż polećcie jakiegoś dobrego lekarza w Lublinie. Boję się, że jeśli siostra trafi w złe ręce to zrobią jej krzywdę na całe życie. Jest taka młodziutka jeszcze. Chciałaby mieć kiedyś dzieci... Pozdrawiam i proszę o pomoc lubelską "pocztę pantoflową". | |
| Autor: | Beata7 31.5.2010, 00:10 |
| Spokojnie. Często wystarczy leczenie lekami. Bywa i tak, że torbiele same znikają. Miałam takie szczęście, gdy już rozważanano laparoskopię. Lekarze? Może zadzwoń do Luxmedu, do Sanitasu. Pytaj o lekarzy pracujących w szpitalach (przy xxx, Jaczewskiego, Kraśnickie).Osobiście nie przepadam za Lubartowską, ale mnóstwo kobiet sobie chwali ten szpital. Może jeszcze rano spróbować rejestrować się do przychodni przyszpitalnych. Z tego, co wiem, prywatnie do dobrego lekarza wcale nie jest tak łatwo się dostać icon_xxx Powodzenia! | |
| Autor: | 26.7.2010, 14:58 |
| Beata7 bardzo dziękuję za odpowiedź. Torbiel jest wielkości 5 cm, czyli taka jeszcze nie największa, ale też nie ma pewności czy da się zaleczyć farmakologicznie. W necie doczytałam się, że najlepiej z tym problemem udać się od razu do ginekologa - endokrynologa. Trochę rozjaśnia mi się w głowie po przeszukaniu neta i forum. Jednak nadal liczę, że polecicie kogoś konkretnego. Może być na priv. Bardzo proszę... i z góry dziękuję. Pozdrawiam, | |
| Autor: | kasia 9.11.2010, 22:14 |
| przed tydodniem dowiedziałam się że mam torbiel wielkości 4,5 cm, lekarz mówił żeby się nie martiwć i przepisał leki, które mogę rozpocząć jak dostanę okres , ale mój okres się opóźnia co wtedy? pomóżcie | |
| Tytuł: | Torbiel-czy bede mogla miec dzieci? |
| Autor: | Aga 14.4.2011, 12:41 |
| Mam 25lat wczoraj sie dowiedzialam ze mam torbiel zapisano mi leki czy pomoga? Czy bede mogla miec dzieci? | |
| Autor: | zdesperowana 1.9.2011, 12:30 |
| Mam 2,5 cm torbiela. Czy jest to groźne? Czy będe mogła mieć dzieci? Zaznaczam mam dopiero 20 lat. Diagnoza mnie przeraziła bo ogólnie nie mam wiedzy na ten temat . Proszę o odpowiedź . | |
| Autor: | Mzuzua 22.12.2011, 15:35 |
| Witam, chcę uspokoić Panie które mają torbiel. Opiszw w skrócie swój przypadek, mam 23 lata, od 2 lat leczyłam się na torbiele jajnika i endometrioze (farmakologicznie) zawsze wchłaniały się same po lekach ale były \\\"małe\\\" bo ich średnica nie przekraczała 6 cm. Zaszłam w ciąże i w tym samym momęcie zrobiła mi się torbiel duzo wieksza, ale o tym nie wiedziałam, dowiedziałam sie w szpitalu gdzie trafiłam z bardzo silnym bólem brzucha (dodam ze wczesniejsze torbiele tez mnie bolały ale nie tak) byłam w 6 tyg ciązy bliźniaczej i miałam torbiel o wymiarach 9cm na 10 cm która skręciła się i pękła, zrobiono mi laparoskopie, niestety z jajnika nie zostało wiele, ale ja i dzieci (ciąża mnoga) czujemy się doberze i już minęlo troche czasu od tego zdażenia. Pozdrawiam i życze zdrowia | |
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych. Podczas stwierdzenia występowania polipa nieodzowna jest kontrola endoskopowa bądź leczenie endoskopowe przy użyciu do tego celu przystosowanego specjalnego instrumentu czy leczenie chirurgiczne.
Nowotwory
Nowotwory to schorzenia organizmu, charakteryzujące się niekontrolowanym podziałem komórek w sposób szkodliwy dla organizmu. Proces powstawania nowotworu, zwanego również guzem lub rakiem, wiąże się ze zmianami w obrębie genów, powstają wówczas twory komórkowe, które nie reagują na bodźce – sygnały z organizmu.