|
Dylemat - Torbiel Bakera (Marian) |
|
|
Witam kochani.Ja o mojej torbieli pod kolanem dowiedziałam się całkiem niedawno.U mnie zaczęło się to od nasilającego się bólu nogi.Z początku myślałam ,że ból spowodowany jest nadmiernym obciążeniem moich nóg w pracy.Raz ból był większy ,raz mniejszy,ale ostatnio noga coraz bardziej mi dokuczała,a ból stawał się nie do wytrzymania,do tego wyczulam sobie dość duże zgrubienie pod kolanem.Trochę eis wystraszam i poszłam do lekarza,który oprócz rutynowych badań dał mi skierowanie do ortopedy.Diagnoza torbiel o wielkości 2cm na 4 cm.Najpierw dostałam leki od których moja torbiel nie zmniejszyła się,ale jak określił ortopeda po badaniu,zrobiła się giętka,ale nie zmalała.Teraz miałam robiona blokadę po której jak na razie nie zaobserwowałam poprawy,nie wiem może to jeszcze za wcześnie.W każdym razie mój ortopeda poinformowali mnie,że jeśli to nie pomoże trzeba będzie ja usunąć.Trochę się boje. Mam nadzieje,ze jednak ta blokada pomoże.... (więcej...) |
|
|
Torbiel na jajniku - piszcie! (honorata) |
|
|
Witam, chcę uspokoić Panie które mają torbiel. Opiszw w skrócie swój przypadek, mam 23 lata, od 2 lat leczyłam się na torbiele jajnika i endometrioze (farmakologicznie) zawsze wchłaniały się same po lekach ale były \\\"małe\\\" bo ich średnica nie przekraczała 6 cm. Zaszłam w ciąże i w tym samym momęcie zrobiła mi się torbiel duzo wieksza, ale o tym nie wiedziałam, dowiedziałam sie w szpitalu gdzie trafiłam z bardzo silnym bólem brzucha (dodam ze wczesniejsze torbiele tez mnie bolały ale nie tak) byłam w 6 tyg ciązy bliźniaczej i miałam torbiel o wymiarach 9cm na 10 cm która skręciła się i pękła, zrobiono mi laparoskopie, niestety z jajnika nie zostało wiele, ale ja i dzieci (ciąża mnoga) czujemy się doberze i już minęlo troche czasu od tego zdażenia. Pozdrawiam i życze zdrowia (więcej...) |
|
|
Torbiel na piersi (Magda S.) |
|
|
u mnie rowniez wykryto torbiel na piersi ma ok 5 milimetrow moja mama miala raka na piersi ma ja usunieta czy mi to tez grizi (więcej...) |
|
|
Torbiel macicy (Kasieńka) |
|
|
Witam ,poszłam na rutynowe badanie do ginekologa i okazało sie że macica powiększona. Już zacierałam rece że będzie nowy dzidziuś a tu torbiel macicy 4,5cmx5,5 cm,umiejscowiony za macicą głęboko po lewej stronie, ginekolog powiedział żeby przyjść po nastepnej miesiączce,zrobimy operację lub odsysanie zawartości tej torbieli. Czy mam tak długo czekac,może któraś z Was dziewczyny miała podobną sytuację,jak wygląda taka operacja i gojenie sie ? Prosze o porady ,jestem załamana i boję się. Pozdrawiam Kasia (więcej...) |
|
|
torbiel w głowie! (annah) |
|
|
Witam! Drogie Panie jak się dowiedziałam te torbiele robią się samoistnie i zazwyczaj zaraz po urodzeniu tylko dopiero po jakimś czasie się dowiadujemy ja mam torbiel wielkości 4 na 2 cm i dowiedziałam się o nim jakieś 6 lat temu, neurochirurg stwierdził że to nic groźnego co jakiś czas obserwować niektórzy żyją z tym całe życie nie wiedząc, że coś takiego mają. Więc głowa do góry grunt to się nie przejmować. Jedna wada taka że nie mogę rodzić naturalnie jutro czeka mnie poród przez cesarskie cięcie i mam nadzieję że moje maleństwo nie odziedziczyło tego po mnie Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry to nic starsznego (więcej...) |
|
|
torbiel na nerce (janek) |
|
|
Witam wszystkich serdecznie. Tydzień temu została wykryta u mnie 4,5cm torbiel korowa na prawej nerce i poszerzone układy zbiorcze nerek - wizytę u urologa mam 9marca. Byłam wczoraj u ginekologa i zrobił mi usg jajników i także na lewym jajniku mam torbiel 4cm. Czy może to być powiązane jakoś pomiędzy tymi torbielami?? Od kilku miesięcy mam bóle w okolicy lędzwiowej kręgosłupa i podczas miesiączki zawsze bolał mnie właśnie ten lewy jajnik.
Czy to może być rak ??? (więcej...) |
|
|
torbiel w przydatkach (Ania) |
|
|
Dziś moja mama dowiedziała się że ma torbiel na przydatkach o średnicy 32 cm czy jest się czym martwic??? prosze o szybką odpowiedź (więcej...) |
|
|
znikające torbiele (Lidzia) |
|
|
Hej! mój problem polegałna tym i gin. wykryła u mnie torbiel na macicy wielkości 2 cm, bardzo się zdenerwowałam gdyż nie znałam tematu. Dodam, że brałam tebletki anty. i gin kazała mi je natychmiast odstawić. Po odstawieniu za około 3 m-ce torbiel znikł. Czy to możliwe, że ten torbiel powstał od zażywania tabletek, i czy ponowne zażywanie znowu może spowodować powstawanie torbieli? (więcej...) |
|
|
Torbiel jajnika (Anulka) |
|
|
Witaj Anulko, miałam torbiela jajnika tylko 2x wiekszego 9x9 cm. wycieli mi go razem z jajnikiem wyjścia nie miałam. Blizna została dość długa z 15 cm.. I po prawie roku odnowiła mi się kolejna 5x5 cm tylko że już na środku brzucha.. Lecz teraz lekarka powiedziała, że można spróbować leczenia żęby go wysuczyć ale nie wyklucza kolejnej operacji (więcej...) |
|
|
jak usuwać torbiele (Dawid) |
|
|
witaj ja rowniez mam nawracajace to katorga bol zaparcia itp mialam juz wszystko i laparaskopowo 5 dni w szpitalu zagoilo sie ladnie wszystko super ale przy kazdym okresie pojawia sie to samo pozdrawiam (więcej...) |
|
|
Torbiel na piersi (Maria M) |
|
|
Witam. Mam 19 lat i wykryto u mnie torbiel w piersi. Byłam pod koniec lipca u lekarza i miałam 9 milimetrów. Czy to jest groźne? (więcej...) |
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych. Podczas stwierdzenia występowania polipa nieodzowna jest kontrola endoskopowa bądź leczenie endoskopowe przy użyciu do tego celu przystosowanego specjalnego instrumentu czy leczenie chirurgiczne.
Nowotwory
Nowotwory to schorzenia organizmu, charakteryzujące się niekontrolowanym podziałem komórek w sposób szkodliwy dla organizmu. Proces powstawania nowotworu, zwanego również guzem lub rakiem, wiąże się ze zmianami w obrębie genów, powstają wówczas twory komórkowe, które nie reagują na bodźce – sygnały z organizmu.